Hoppa till innehåll

Besök på egen hand

Välkommen på skolbesök till naturum Getterön! Naturum Getterön ligger i kanten av Getteröns naturreservat som är ett av Nordeuropas fågelrikaste områden. Inne i naturum kan du lära dig om Hallands olika naturtyper och fåglarna som trivs där, låna kikare och fågelbok samt penna och krysslista och ge dig ut i naturen på upptäcktsfärd. Reservatet erbjuder spännande fågelskådning året runt.

Basutställning

Sedan 2013 har vi en helt ny och barnvänlig basutställning. Här kan du lära dig om Hallands olika naturtyper och om de olika fåglarna som trivs där. Hur har fåglarna det under sommarhalvåret då de är i Getteröns naturreservat och ska para sig, bygga bo och föda upp sina ungar? Vilka svårigheter möter dem? Varför flyttar många fåglar och hur går det till? Varför ser olika fåglar olika ut? Det och mycket mer får du svar på i utställningen. Visste du exempelvis att koltrasten är Sveriges nationalfågel?

Tipspromenad ner till Stora Gömslet

För att komma till tipspromenadens första fråga går du söderut. Frågorna sitter på metallstolpar ner till Stora Gömslet. Första frågan hittar du på höger sida av cykel- och gångbanan innan planket vid kanalen. Glöm inte att gå ner på den breda grusgången till höger när du korsat kanalen. Det finns sex kluriga frågor längs vägen och det tar cirka 20 minuter. Tipsblanketter finns i en brevlåda som sitter vid entrén.

Utrustning

För att få mest ut av din skådning är det bra om du har med dig kikare, fågelbok att slå upp i samt krysslista och penna. Låna fågelskådningsutrustning på naturum och ge dig ut på upptäcktsfärd. För skolelever finns det krysslistor för nybörjare med 36 vanliga arter i fågelreservatet. I krysslistan är fågelarterna pedagogiskt ordnade i olika grupper, som kallas ordningar. I de olika ordningarna hittar man fågelarter med liknande utseende och egenskaper. Skoleleverna kan kryssa för de fåglar som han/hon ser under besöket. Hur många fågelkryss lyckas du samla? Boka gärna utrustningen i förväg.

Göm dig och kika

Tack vare de fina gömslena i det täta vasshavet kan du studera fåglarnas färger, former och beteenden på nära håll utan att störa fåglarna. Fåglarna är mycket bra på att upptäcka om någon smyger i buskarna. Därför är det lätt att skrämma iväg dem. Men de tittar inte så noga på sådant som inte rör sig. Om du kikar på fåglar från gömslen i reservatet glömmer de snart att du är inuti.