Hoppa till innehåll

Barnkammaren

Mer info kommer inom kort

Nässelfjärilslarv Aglais urticae

Nässelfjärilshonan letar upp sol­iga och vindskyddade platser och lägger sina ägg på brännässlor som precis kommit upp ur marken ungefär en centimeter. Larverna kläcks efter en vecka. Den är bara några millimeter när den kläcks och växer till flera centimeter på bara 2-3 veckor! Larverna äter brännässlornas blad, när de sedan gått igenom puppstadiet och blivit vuxna fjärilar lever de på nektar och pollen från olika blommande växter.

Larv av sjuprickig nyckelpiga Coccinella septempunctata

Larven av nyckelpigan är bara någon millimeter när den kläcks och växer upp till 1 cm innan den blir en puppa. Den ändrar också färgteckning något under tiden den växer och ömsar skinn flera gånger. I de sista stadierna är den gråsvart med prickar i orange, gul, vit och grå. Den äter bladlöss och trivs i de flesta miljöerna där det finns tillgång till bladlöss, både stadsmiljöer, ängs- och skogsmarker.

Påfågelögelarv Aglais io

Påfågelfjärilshonan letar upp de varmaste ytorna med nässlor och lägger äggen på bladundersidan i en tät grupp med upp till 500 stycken. Larverna kläcks efter en vecka. De lever socialt fram till sista stadiet. Ofta påträffas flera larvgrupper inom en begränsad yta. Larverna förpuppas efter att ha ätit upp sig i 3-4 veckor, och puppstadiet varar knappt två veckor.

Tistelfjärilslarv - foto: Anders Henriksson

Tistelfjärilslarv Vanessa cardui

Kålfjärilslarv Pieris brassicae

Kålfjärilslarv - foto: Anders Henriksson