Hoppa till innehåll

Russinen i kakan #1

Att Getterön är en fantastisk plats för att titta på fåglar visas inte minst av det stora antal ovanliga fåglar som setts här under åren. Det är allt från fåglar som bara setts enstaka gånger i landet till de där arterna man hoppas få se varje år.

Som komplement till att visa upp de typiska arterna för Getterön är min tanke att några gånger under året visa några lite speciella arter. Sådana som får pulsen att stiga och blodet att rusa hos alla inbitna fågelskådare. Den här gången blir det tre arter som setts i Halland senaste veckan, två av dem på Getterön, och det därmed är läge att spana lite extra efter alla dessa tre arter om man besöker Getterön. Det är tre arter med ett otroligt vackert yttre, och en av dem har även en mycket vacker röst.

Den första arten är rödhalsad gås, en gåsart som är på väg mot häckningsområdena i norra Ryssland. Deras häckningsområde överlappar delvis med de vitkindade gässens, och varje år drar sig ett antal individer mot sydväst istället mer rakt söderut som brukligt. Det är förvånansvärt svårt att se dem i en flock med gäss, trots sitt speciella utseende, men har man lite tur kan man få se dem på platser som Getterön. Efter att antal år med nedgång för de västliga felflygarna verkar arten öka lite igen, så håll ögonen öppna efter denna färgsensation.

Den andra arten är en underat till en fågel som häckar i goda antal i norra Sverige, nämligen blåhaken, eller närmare bestämt den sydliga underarten vitstjärnig blåhake. Den häckar traditionellt i kontinentala Europa men har de senaste åren häckat allt längre norrut. Med lite tur kanske Getterön kan bli en framtida häckningsplats, då vidsträckta vassar är artens favoritområde. Oftast upptäcks de på sången, där de verkligen visar upp släktskapet med en annan stor sångare, nämligen näktergalen. Det latinska namnet på blåhake är Luscinia svecica, som betyder “den svenska näktergalen”. Med lite tur är det inte bara i fjällen man kan höra denna skönsjungare framöver.

Den tredje arten är en annan art som är på väg att expandera sina häckningsområden norrut, och häckar numera fåtaligt i Danmark, nämligen skedstorken. Trots sitt namn är skedstorken egentligen inte en stork, utan en ibis. Därmed är den bland annat släkt med de gamla egyptiernas heliga fågel, som just heter helig ibis. Skedstorken har ett mycket säreget utseende med en stor näbb som verkligen är ser ut som en sked. Födosöket sker genom att skedstorken sveper med näbben i vattnet i jakt på något ätbart.

Så passa på att titta efter dessa ovanliga gäster när ni besöker Getterön, eller varför inte bli hjälte och hitta någon annan ovanlig fågel, de finns därute, det handlar bara om att leta mycket, och ha lite flyt.

Rödhalsad gås. Röd, svart och vit gås på vattnet.
Traditionellt kanske man tänker sig en gås som en relativt färglös fågel i svart och vitt eller grått, men den rödhalsade gåsen är undantaget som bekräftar denna regel. En djupt roströd hals och även rött på kinden, lite varierande på ålder och kön gör den rödhalsade gåsen till en oerhört vacker fågel.
Blåhake. Fågel med blå och röd strupe på vasstrå.
Det är så här man kan förvänta sig att se den vitstjärniga blåhaken på om man har tur att få se den på Getterön. Djupt inne i vassen. Men är den diskret? Nej det kan man nog inte påstå med den oerhört starka och karismatiska sången. Fördelen med den täta vassen är också att har man lite tur kan man komma väldigt nära om fågeln skulle sitta nära stigen eller spången man går på, utan att fågeln bryr sig nämnvärt. Utseendemässigt är den lik den nordliga blåhaken, men har som namnet antyder en vit fläck i det blåa på strupen. Det syns inte på den här bilden och är ofta lite lurigt att se, beroende på hur fågeln vrider och vänder på huvudet.
Skedstork. Vit fågel med långa svarta ben och en lång näbb med skedform längst ut.
Skedstorken i sin kritvita dräkt och med sin mycket säregna näbb. Skedstorkarna finns internationellt över ett mycket stort område, från Storbritannien och Portugal i väst till Japan i öst. Med lite tur kanske Sverige läggs till listan av länder där denna omisskännliga och karismatiska art häckar.

Text och foto: Jens Stålberg

Arkiv