Hoppa till innehåll

Stjäl en stund i Tjuvhult!

Idag skall vi besöka en riktigt pärla: Tjuvhultskärret. Det lilla reservatet är ett måste ifall du vill se fin orkidéblommning. Vid rätt tillfälle, vilket är nu i juni, kan kärret explodera i lila och cerisa toner. Det är framförallt två orkidéer, majnycklar och ängsnycklar (bild 1), som står för  färgprakten. Orkidéerna trängs med en andra örter som får mig att tänka mer på norrlandssemester än Halland. Kärrspira, slåtterblomma, tätört och hönsbär (bild 2) behöver du inte åka ändra till Jämtland för att titta på, de finns alla här på Hallandsåsen.
Där det finns spännande flora finns ofta spännande fjärilar och Tjuvhultskärret är inget undantag. Under mitt besök fick jag sällskap av smultronvisslare, prydlig pärlemorfjäril och violettkantad guldvinge (bild 3). Kronan på verket är den sällsynta sotnätfjärilen (bild 4) som här har en av sina få förekomster i Halland. I Tjuvhultskärret är den däremot vanlig. Besöker du reservatet i mitten av juni går den sällsynta fjärilen inte att undvika!
Att tänka på! Det finns inga gångstigar i reservatet och växterna är känsliga för tramp, så se upp vart du sätter dina fötter. Det är väldigt blött i kärret så stövlar på och glöm nu inte för guds skull fikat!

Trevlig sommar!
Arvid

Ängsnycklar

Hönsbär

Violettkantad guldvinge

Sotnätfjäril


Vi på naturum Getterön passar på att önska alla glad midsommar!
Naturum håller stängt midsommarafton och midsommardagen. Välkomna igen den 27/6!

Arkiv