Hoppa till innehåll

Väntans tider

Här kommer februari månads blogginlägg från vår gästbloggare Jens Stålberg. Mycket nöje.

Februari är en sådan där månad som inte riktigt kan bestämma sig här i södra Sverige. Det kan vara decimetervis med snö och ständiga minusgrader, det kan vara åtta grader varmt, snålblåst och regn på tvären. De flesta åren är det lite av varje. Fågellivet är i vänteläge. De kortflyttande fåglarna avvaktar och funderar på om de ska våga. Några djärva strandskator och tofsvipor skvallrar om vad som komma skall.

Vassarna ligger ganska öde, men om man har tur med ett färgglatt undantag. Skäggmesen förekommer ojämnt i vassarna runt Getterön, men under vintern har det rapporterats skäggmes med jämna mellanrum.

Skäggmesen häckar med ca 12.000 par i landet, framförallt i Östergötlands slättmarker, men även med några få par i Halland. Stränga vintrar går hårt åt beståndet, men den är duktig på att återhämta sig om det blir några mildare vintrar.

Skäggmeshannen i all sin prakt är förvånansvärt väl dold mot de halmgula vasstråna och den blekgrå himlen.
Vassen är inte bara levnadsplats för skäggmesarna, utan även skafferi. Utöver huvudfödan insekter som den hittar i vassen lever den vintertid även av frön. Här en hona som letar efter något ätbart.
Den unga hannen avslöjas av det svarta fältet framför ögat och den svarta ryggen. I övrigt påminner dräkten mer om honans jämnt gulbruna.

Arkiv