Hoppa till innehåll

Våren är här, men med smolk i glädjebägaren

Av: | februari 29, 2024 | Naturum

Den gångna vintern var tidvis ganska hård och kall, men våren verkar ha kommit tidigt i år som en slags kompensation. Det är i alla fall så jag ser det. Vi har alla olika syn på när våren har anlänt på riktigt. För mig räcker det inte med gravänder, tofsvipor och sånglärkor som kommer tillbaka här över Getterön en bit in i februari. Inte heller när de första snödropparna tränger upp ur snön. Det behöver dock inte dröja så länge, som till när första sädesärlan letar mask på gräsmattan eller när lövsångaren sjunger sin mjuka och vänliga sång.

Nej, riktig vår för mig är när jag hör de första flöjtande tonerna från koltrasten. I år var det inifrån badrummet när jag stod och borstade tänderna. Det var inte bara en trevande skuggsång. Det var den riktiga sången med alla toner. Den där som tränger rätt in i själen och ger ståpäls över hela kroppen. Det var alla känslor på en och samma gång där dåtid, nutid och framtid vävdes samman i ett enda stort crescendo. I en klimax. Jag öppnade ytterdörren. Tog ett djupt andetag i vårluften, blundade och njöt. Nu kör vi så det ryker!

Trots en fin start på våren är inte allt frid och fröjd för oss i naturumverksamheten. I regeringens budget fick vi 30 % nedskärningar vilket tyvärr medför att vår verksamhet måste hålla stängt på tisdagar (kaféet och Getteröbutiken håller däremot öppet på tisdagar). Dessa nedskärningar drabbar alla Sveriges naturum i olika utsträckning.

Vi kommer få dra ner på allt från aktiviteter, skötsel, bemanning, temadagar och arbetet med utställningar med mera. Detta i en tid med besöksrekord månad efter månad. Vi har över 80 000 besökare varje år och är tillsammans med fästningen Varbergs största turistmål. Detta i en tid med rekordsiffror på våra örnspaningar och lyckade satsningar på skolguidningar och mycket annat. Detta i en tid där utvecklingen med det nya området Fågelbacka öster om naturum går i full fart med bland annat ett nytt utsiktstorn till sommaren och Prins Julians lekplats som invigs i juni intill Uteklassrummet. Detta i en tid när naturupplevelser behövs som allra mest.

Trots allt detta så är ni alltid välkomna till naturum Getterön. Kom till oss i denna svåra tid, besök oss så mycket ni kan och vill. Vi vill alltid sprida naturintresset och inte minst glädjen med att upptäcka nya saker i naturen.

Snart kommer första skärfläckan. Det är lika overkligt och fantastiskt varje vår. Det är livet.

Allt gott,
Christopher

Koltrast sjunger
Koltrast – foto: Frida Nettelbladt

Arkiv