Hoppa till innehåll

Vassarna ljuder av sång

I maj är det full fart i naturens barnkammare. Många arter har redan fått sina ungar medan andra, som övervintrat långt bort släntrar in lite senare och istället underhåller med fantastisk sång under senvåren och försommaren. Gemensamt för flera av dessa arter är att de är har fantastiska röstresurser men utseendet är bättre lämpat för ett diskret liv i tät vegetation. Här tänkte jag ta upp fyra sådana arter.

På Getterön har man fantastiska möjligheter att träna på sången hos flera av dessa arter då de ofta sitter och sjunger inte långt ifrån varandra på ett föredömligt pedagogiskt sätt.

Först ut är näktergalen, vars sång delar fågelskådarna i två läger. Det är inte många som är neutralt inställda till den. Många omfamnar den medan andra är milt sagt skeptiska. Sången är varierad och högljudd, men trots variationen väldigt lik mellan olika individer och därmed enkel att lära sig. När man talar om näktergal och pratar med någon engelskspråkig gäller det att hålla tungan rätt i mun. Näktergal heter nämligen Thrush Nightingale på engelska, medan arten som bara heter Nightingale heter sydnäktergal på svenska, och är en ovanlig gäst i Sverige. Så när det i litteraturen står om näktergalens ljuva sång är det oftast den sydliga släktingen som avses, inte arten vi har i Sverige, som har en fantastisk sång, men ljuv är kanske inte riktigt rätt beskrivning.

Näktergalen tar i för full hals. Den är lite större än de tre andra arterna, men förvånansvärt svår att få syn på. Ofta kan man stå bara någon meter från ett buskage där näktergalen sjunger för fullt, men det är ändå omöjligt att få syn på den.

Sedan finns det tre arter i samma släkte, Acrocephalus, ofta förkortade ”acro-sångare”. Den som är lättast att känna igen på utseendet är sävsångaren, med ett distinkt ljust ögonbryn och en mörk hjässa, och lite mer kontrastrik även i övrigt. Sången är snabb, varierad och tjattrande sång som ofta avbryts av visslingar och härmningar. Det går undan när sävsångaren sjunger!

En lite blöt sävsångare karaktäristiskt sittande på ett vasstrå. Notera det distinkta vita ögonbrynet och den mörka hjässan, som gör den hyggligt enkel att skilja från de övriga två släktingarna.

De två övriga släktingarna rörsångare och kärrsångare är till utseendet ofta nästan omöjliga att skilja åt. Det är brunbeige fåglar där små skillnader som vinglängd, färg på övergumpen, huvudform och näbblängd är detaljer att titta efter. Rörsångaren är hårt knuten till vasshaven, medan kärrsångaren ofta finns lite högre upp, i buskage på land i anslutning till vassarna. Sången skiljer sig dock lite mer. Rörsångaren har en rytmisk och lite långsammare sång, medan kärrsångaren kör med öppna spjäll, högt tempo, mycket härmningar och visslingar, men lite mer rytmisk än sävsångaren. Skillnaderna är dock inte enkla, man måste lyssna och lära, och Getterön är en utmärkt skolsal för ämnet.

Rörsångare som man ofta ser dem om man har turen att få syn på dem, sittande på ett vasstrå och sjungande för full hals. Lägg märke till lite mörkare ben än hos släktingen kärrsångaren. Den har även lite längre och tunnare näbb. Näbben ser mer ut som en förlängning av huvudet än hos kärrsångaren, då rörsångaren har lite flackare panna.
En kärrsångare med bomaterial i näbben. Näbben är lite kraftigare och kortare än hos rörsångaren, och benen lite ljusare. De håller ofta till i bestånd med mållor och hundkex, snarare än i den rena bladvassen. Får man se övergumpen så är rörsångaren mer rödbrun och kärrsångaren mer ljusbrun.

Text och foto: Jens Stålberg

Arkiv